Strony

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Kokosanki.

Przepis na Kokosanki :)


Składniki:
8 jajek
20 łyżek cukru
16 łyżek mąki
6 łyżek budyniu bez cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie biszkoptu:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i budyniem.
Całe jajka ubić na biały pych, dodając cukier, na koniec wsypywać porcjami suchą mieszankę i już na najniższych obrotach miksera, połączyć wszystkie składniki.
Wyjdzie nam coś w rodzaju biszkoptu, bardziej zbitego, przypominając ciasto czekoladowe.
Blaszkę o wymiarach ok. (24 x 40 cm) posmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przelać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniki na 190 st. C, ok. 35 minut (najlepiej do tzw. suchego patyczka).
Najlepiej ciasto pozostawić w blaszce do ostygnięcia.
Ponadto:
300 g wiórków kokosowych
Polewa czekoladowa z galaretką:
½ margaryny
3 pełne łyżki kakao
2 łyżki galaretki cytrynowej
3 łyżki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
Wszystkie składniki zagotować, oprócz galaretki, którą należy dodać na sam koniec do gotującej się masy czekoladowej, wyłączyć i całość dobrze wymieszać.
Wykonanie całości:
Zimny biszkopt pokroić na małe prostokąty ok. (4 x 5 cm). Następnie każdy przy pomocy wykałaczki zamaczać w polewie czekoladowej, tak by masa opłynęła cały prostokącik. Na koniec obtoczyć w kokosie i układać osobno jeden koło drugiego, a wcześniej spód talerza należy również lekko obsypać kokosem. Pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy ;).


Przepis na smakołyki bardo dobry. Ciasto rośnie ładnie i jest pulchne ale proporcje polewy względem ciasta moim zdaniem za małe za małe. Na ciasto z takiej dużej blach jak podana w przepisie ja polewę robiłam dwa razy. Samo ciasto w smaku takie sobie ale z polewa i kokosem łączy się super najlepszym dowodem na to było stwierdzenie mojego męża: "rewelacyjne wyszły Ci te kokosanki" :D



Pierwszy raz je robiłam i myślę że nie ostatni. Troszkę za duże kawałki pokroiłam ale na przyszłość będę wiedzieć :)

Pozdrawiam  :)

3 komentarze:

  1. Witaj serdecznie, chętnie skorzystam, skopiowałam, teraz na święta spróbuję zrobić, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kokosanki, tylko one są bardzo kaloryczne. Ja kroję na maleńkie kwadraciki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis i wyglądają te kokosanki przepysznie po prostu:)

    Pozdrowienia!:))

    OdpowiedzUsuń